Wat we doen

Wat we doen


Kinderen, jongeren en volwassenen komen om veel verschillende redenen naar onze manege. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking. Anderen komen bij ons omdat ze vanwege een ongeval letsel hebben opgelopen en hulp en advies nodig hebben om hun sport (met eventuele aanpassingen) weer te kunnen oppakken. Ook komen kinderen en volwassenen paardrijden met een therapeutische doelstelling. Met deze achtergronden bieden wij verschillende vormen van de paardensport aan. Vrijwel iedereen kan op eigen wijze en op eigen niveau met paarden bezig zijn.

Recreatief rijden

Wie zich niet thuis voelt op een reguliere manege kan bij ons komen paardrijden. Je krijgt les in kleine groepjes met de mogelijkheid om je te ontwikkelen als iedere andere ruiter. De instructrices beschikken over ruime kennis en ervaring om het rijden voor vrijwel iedereen mogelijk te maken. De manege staat midden in de bossen dus ook buiten-rijden is mogelijk.

Therapeutisch rijden

Tijdens het paardrijden kun je werken aan specifieke punten die je zou willen verbeteren. Bijvoorbeeld een betere balans, of meer symmetrie in en coördinatie van bewegingen. Ook kan het gaan om ontspanning van spiergroepen of het vergroten van zelfvertrouwen. Het kan gaan om eigen wensen, maar ook een revalidatiearts of fysiotherapeut kan paardrijden aanbevelen.

Kinderen en volwassenen kunnen om zulke redenen bij ons op therapeutische basis komen rijden. Samen met een deskundig team ga je dan eerst bespreken wat je met het paardrijden zou kunnen en willen bereiken. Ook bekijk je samen wat het meest geschikte paard en harnachement voor jou zou zijn. Vervolgens ga je tijdens individuele lessen aan de slag.

Door verschillende oefeningen te doen, maar ook alleen al door de beweging en de warmte van het paard kun je fysiek voordeel halen uit het rijden. Dit kan zelfs doorwerken in je dagelijkse functioneren.

Gasten van het Bio Vakantieoord

De gasten van het Bio Vakantieoord kunnen natuurlijk ook gebruik maken van de diensten van Manege in 't BioBos. Maak eens kennis met paardrijden voor gehandicapten onder professionele begeleiding van speciaal opgeleide instructeurs! Kom erachter wat allemaal mogelijk is. Deze ervaring leidt vaak tot een doorverwijzing naar een manege voor gehandicapten in de woonomgeving van het gezin.
Wil je een rijles reserveren, dan kan dit hier online:
Paardrijles voor vakantieruiters
Paardrijles voor vakantieruiters tussen 22 juli en 10 augustus
Menrit

Samen Sterk

Voor kinderen en volwassenen met bijvoorbeeld autisme, AD(H)D, faalangst, depressieve klachten of weinig zelfvertrouwen heeft de manege een speciaal programma. Omgaan met paarden heeft een positief effect op mensen. Paarden spiegelen je gedrag en geven terug hoe je daadwerkelijk overkomt. Zo kun je leren of je misschien iets moet veranderen aan je gedrag. Dit kun je dan thuis, op school of op het werk weer toepassen. In het programma komt naast het paardrijden ook paardengedrag, paardenverzorging en het leiden van een paard aan bod.

Mennen

Op Manege in ‘t Biobos kun je niet alleen paardrijden maar ook mennen! Gegarandeerd een heel speciale belevenis met een paard of pony, ook als je een rolstoel gebruikt of minder mobiel bent.

Mennen is niet alleen leuk, maar heeft verrassende positieve effecten. De tempowisselingen en het houden van de balans vragen je aandacht. Door de beweging en in de buitenlucht kun je heerlijk ontspannen. Samen met een deskundige begeleider ga je een paard poetsen, optuigen en voor de wagen zetten. We hebben hiervoor een menwagen die speciaal is aangepast voor mensen die een rolstoel gebruiken. Ook daarmee kun je samen met de begeleider mennen. Afhankelijk van je ervaring krijg je uitleg over de beginselen van het mennen. En vergeet ondertussen niet om te genieten van onze mooie omgeving!

Dagbesteding

Wil je graag zorgen voor dieren en ben je graag buiten bezig? Dan kun je bij Manege in ’t Biobos terecht voor dagbesteding! Je gaat bij ons aan het werk in de stallen, in de kantine en op de kinderboerderij. Maar je kunt er ook knutselen, bakken en koken, spelletjes doen of een keer met de groep erop uit!

Van jou als dag-besteder verwachten wij dat je kan en wil werken, dat je van dieren houdt en van buiten werken. Ook is het belangrijk dat je open staat voor andere mensen en deelnemers. Manege in ’t Biobos is een uitdagende, beschermde werkomgeving midden in de natuur, met begeleiding op maat. De begeleiding helpt jou je te ontwikkelen tijdens de activiteiten, aan de hand van leerdoelen. En dat alles binnen een gezellige groep van mede-dag-besteders, instructeurs, vrijwilligers en ruiters.

Aan dagbesteding zijn kosten verbonden die onder bepaalde voorwaarden vergoed kunnen worden door gemeenten. Ook hierin kunnen we met je meedenken.

het NCPG

Het NCPG faciliteert diverse landelijke opleidingen op het gebied van paardrijden voor gehandicapten.

Het NCPG adviseert landelijke instellingen en maneges die werken met ruiters met een beperking.

Het NCPG vergaart en verspreidt kennis op het gebied van therapeutisch paardrijden. Voor de uitwisseling van kennis en ervaringen in het werkveld ontwikkelt het NCPG een virtueel kenniscentrum.

Het NCPG streeft naar meer publieke bekendheid van zowel de therapeutische effecten van paardrijden, als de paardensport voor gehandicapten.

Het NCPG streeft naar de erkenning van de therapeutische effecten van paardrijden door verzekeraars.

Het NCPG ondersteunt bij de revalidatie van sportruiters na ziekte of ongeval.

Het NCPG, noodzakelijk en door vele handen gedragen.

Zullen we samen nog meer ruiters de ontspannende en therapeutische werking van paardrijden laten ervaren?

Word donateur
IBAN: NL13 INGB 0004 8969 28